Aziatische Hoornaar

De Aziatische Hoornaar, Vespa Velutina (AH) is een wesp die tot het geslacht Hoornaars behoort. In Nederland komt van oudsher de Europeese Hoornaar, Vespa Crabro (EH) voor. De AH is door de EU aangewezen als een invasive soort en moet dan ook bestreden worden. De EH is een inheemse soort en wordt niet bestreden.

De EH is groter dan de AH en heeft een geel-rood uiterlijk. De AH heeft veel zwart en wat geel aan zijn achterlijf. De AH heeft gele poten en de EH rood. Een ezelsbuggetje om het verschil tussen de AH en de EH te onthouden. Rood moet niet dood.

Denk je een AH gezien te hebben, maak een foto en meld dit op waarneming.nl en upload je foto. Voor het melden van de AH hoef je geen account te hebben voor waarneming.nl. Zonder foto kan je melding niet in behandeling worden genomen.

DE AH is in 2004 voor het eerst in Frankrijk gezien en waarschijnlijk met een lading aardewerk uit China meegekomen. De AH heeft zich vanuit Frankrijk snel verspreidt over een groot deel van Europa. Een AH-kolonie consumeert per jaar ongeveer 11 kilo insecten en dus een ware veelvraat. Naast dat de AH honingbijen vangt en eet staan dus ook andere insecten zoals wilde bijen, wespen, en zelfs libellen op het menu. Elke kolonie AH’s kan per jaar 50-500 nieuwe koningen voortbrengen. Van deze koningen slaagt er ongeveer 10% in het volgend jaar een nieuwe kolonie te stichten. Deze razendsnelle vermeerdering van het aantal levensvatbare nesten is dus een bedreiging voor de biodiversiteit.

De overkoepelende landelijke imkervereniging heeft alarm geslagen en zijn samen met hun leden teams aan het opzetten om nesten van AH’s op te sporen. Zodra er een nest is opgespoord kan dit door een gespecialiseerd bedrijf worden vernietigd. Ook binnen de imkervereniging Zaanstreek hebben we een team van imkers die opzoek gaat naar nesten van AH’s. Dit kan zijn na een melding die via waarneming.nl binnenkomt of door zelf actief op zoek te gaan met behulp van zg. wiekpotten (lokpotten).

Quiz
Herken jij de Aziatische Hoornaar. Test je kennis en doe de quiz.